Viitorul Europei se scrie acum. De aceea este important să știm în ce direcție vrem să mergem, care sunt obiectivele și dezideratele pentru următorii ani, ce ne dorim pentru copii noștri și cum vrem să arate Uniunea Europeană atunci când ei vor fi adulți. Pentru aceasta, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate.

Astfel, sub egida Conferința privind Viitorul Europei, europarlamentarul Vlad Gheorghe a dezbătut despre „Valori și drepturi, statul de drept” alături de actorul și cetățeanul Marius Manole  și împreună cu Campionii României la Debate – Ana Coman, Miruna Cozianu, Teodor Grama Edmond Vrânceanu și Dragoș Ghimpe (moderator). Prezentarea și detalii despre invitați gasiți AICI.

Strategia Uniunii Europene

Uniunea Europeană a definit măsuri concrete pentru consolidarea capacității de a promova și de a asigura respectarea statului de drept. Se monitorizează statul de drept în toate țările UE și a fost adoptat un nou „cadru privind statul de drept”.

UE lucrează neîncetat la combaterea inegalităților în Uniune, de exemplu prin Strategia europeană privind egalitatea de gen, Planul de combatere a rasismului sau prin Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ. Aceste acțiuni se bazează pe drepturile în materie de combatere a discriminării stabilite în Carta drepturilor fundamentale, care interzic orice discriminare bazată pe rasă, gen, religie, orientare sexuală, handicap, ori pe originea etnică sau socială.

În ultimele 5 decenii, UE a instituit un set solid de politici și de norme, pentru a asigura un nivel foarte ridicat de protecție a drepturilor consumatorilor. Noua Agendă a consumatorului consacră aceste drepturi, protejându-i pe consumatori și dându-le mijloace de a acționa.

Noua Strategie a UE privind o uniune a securității oferă instrumentele și măsurile care permit garantarea securității în viața reală și în mediul digital. Cele 4 priorități strategice sunt: un mediu de securitate adaptat exigențelor viitorului, combaterea amenințărilor aflate în continuă evoluție, protejarea europenilor împotriva terorismului și a criminalității organizate și un ecosistem solid în materie de securitate.

Subiectele discutate au vizat statul de drept și beneficiile respectării lui, dar și contra exemple din perioada actuală sau din istoria regimurilor totalitare. S-a discutat despre curupție și abuzuri, euroscepticism și identitate națională. În dezbatere a fost dacă și în ce măsură acordarea fondurilor europene ar trebui să fie condiționată de respectarea statului de drept în țările membre.

Ideile cele mai interesante desprinse în cadrul evenimentului:

  • Monitorizarea și asigurarea respectării statului de drept în țările membre trebuie să rămână o valoare de bază și un principiu important pentru Uniunea Europeană, deoarece previne derapajele totalitare și protejează în mod activ drepturile omului, drepturile copiilor, ale femeilor, ale victimelor de orice fel, combate rasismul și discriminarea de orice fel.
  • Este oportună realizarea de campanii de informare pentru tineri, în care noțiunea de stat de drept să nu fie doar un termen juridic ci un principiu înțeles prin natura beneficiilor pe care le aduce: dreptul la liberă exprimare, presă liberă, democrație și egalitatea tuturor în fața legii. Trebuie explicat, astfel încât să devină atât de important încât să merite să protestezi pentru el, să ieși în stradă și să-ți dorești să fie respectat.
  • Exemplele negative de pe continent, precum Belarus, Rusia sau Turcia unde dispar oameni, sunt arestați pentru că protestează sau pentru că postează pe rețele sociale o opinie împotriva partidului sau liderilor, ar trebui folosite ca argumente în favoarea statului de drept. În România și paralela cu viața trăită în comunism pot avea relevanță și un impact semnificativ în întelegerea beneficiilor staului de drept și a Uniunii Europene.
  • Uniunea Europeană ar trebui să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, pentru a determina guvernele și politicienii să oprească hoția și abuzurile. Această condiționare poate fi un atuu în negocierea respectării statului de drept pentru că politicienii vor fi “mustrați public”, nu își vor putea ține promisiunile făcute alegătorilor și nu vor mai putea ascunde sub preș corupția, fraudele financiare, deturnarea fondurilor, discriminările și celelalte acțiuni care încalcă principiul statului de drept
  • Pentru a evita măsuri radicale precum retragerea sau neacordarea de fonduri, Uniunea Europeană are o datorie față de cetățenii ei de a-i informa ce înseamnă statul de drept, cum pot fi sancționate intern derapajele guvernelor și politicienilor și care e importanța participării la vot în această ecuație. Cetățenii trebuie să își cunoască drepturile, trebuie să știe că prin proteste, ieșiri în strada, petiții și exercitarea dreptului la vot pot schimba politicienii corupți, pot cere justiției să își facă datoria și pot influența pozitiv evoluția tării lor din toate punctele de vedere.
  • Uniunea Europeană are o datorie principială față de cetățenii ei și nu este indicat ca sancțiunile venite de la ea din cauza politicienilor să se răsfrângă asupra lor. Oamenii trebuie protejați și informați constant despre beneficiilor oferite de Uniunea Europeană, dar și despre măsurile mai nepopulare pe care trebuie să le ia și motivația din spatele acestora.
  • Euroscepticismul, curentele extreme naționaliste pot apărea odată cu impunerea de sancțiuni sau condiționarea anumitor avantaje pentru statele membre. De aceea Uniunea Europeană trebuie să cântărească cu mare atenție fiecare situație în parte și să apeleze la măsuri radicale doar când toate formele de dialog sau negociere au eșuat. Și chiar și atunci să minimizeze impactul asupra cetățeanului de rând și să explice imperativitatea unor astfel de măsuri.
  • Tinerii pot schimba în bine țara. Dacă UE îi va informa despre importanța votului și dacă vor participa la procesul electoral, ei vor face diferența. Ar fi bine să îi regăsim în linia întâi.
  • Statele cele mai vulnerabile sunt statele unde nivelul de corupție este foarte ridicat. Fondurile europene nu sunt singurele surse din care politicienii pot fura. Iar dacă acestea vor fi tăiate, corupții vor continua să fure mai mult de la cetățenii tării și își vor putea ascunde și justifica abuzurile prin folosirea Uniunii Europene la unic vinovat pentru situația creată de fapt de ei.

Evenimentul integral îl puteți viziona mai jos.

Conferința privind viitorul Europei este o șansă unică să ne facem auziți noi, românii și toți cetățenii europeni, indiferent de vârstă, ce meserie avem, dacă suntem studenți sau pensionari, dacă stăm la sat sau la oraș. Fiecare dintre noi avem dreptul să ne dorim ceva pentru noi, pentru țara noastră, pentru Uniunea Europeană în următorii ani. Evenimentele acestea vă dau ocazia să vă spuneți părerea. Vă invit pe toți să vă gândiți și să ne scrieți pe pagina evenimentului, să-mi scrieți mie la vlad@vladgheorghe.ro  Părerile voastre ajung mai departe la  colegii din grupul parlamentar Renew Europe și împreună le vom susține mai departe, în Parlamentul European. – Vlad Gheorghe, Europarlamentar USRPLUS – Grupul Renew Europe

Părerile și ideile voastre pot fi trimise și delegației USRPLUS din Parlamentul European, pe oricare dintre prioritățile acesteia sau cu referire la oricare din subiectele conferinței.

Fă-ți vocea auzită la Conferința privind Viitorul Europei! #TheFutureIsYours