Viitorul Europei se scrie acum. De aceea este important să știm în ce direcție vrem să mergem, care sunt obiectivele și dezideratele pentru următorii ani, ce ne dorim pentru copii noștri și cum vrem să arate Uniunea Europeană atunci când ei vor fi adulți. Pentru aceasta, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate.

Astfel, sub egida Conferința privind Viitorul Europei, europarlamentarul Vlad Gheorghe a dezbătut despre „Schimbări climatice și mediu” alături de actorul și cetățeanul Marius Manole  și împreună cu Campionii României la Debate – Ana Coman, Miruna Cozianu, Teodor Grama Edmond Vrânceanu și Dragoș Ghimpe (moderator). Prezentarea și detalii despre invitați gasiți AICI.

Strategia Uniunii Europene

Pactul verde european este planul prin care vrem să construim o economie europeană durabilă, să transformăm provocările climatice și de mediu în oportunități și să asigurăm o tranziție echitabilă și incluzivă.

Pactul verde este noua strategie de creștere care urmărește să facă din Uniunea Europeană o economie modernă, competitivă, eficientă în utilizarea resurselor și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. În această versiune a viitorului:

      • am ajunge, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră
      • creșterea economică ar fi disociată de utilizarea resurselor
      • nicio persoană și nicio regiune nu ar fi lăsate în urmă în tranziția către o societate rezilientă și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei

Misiunile UE reprezintă o contribuție majoră la realizarea obiectivelor Dealului verde european. Fiecare misiune va funcționa ca un portofoliu de acțiuni – cum ar fi proiecte de cercetare, măsuri politice sau chiar inițiative legislative – pentru a atinge un obiectiv măsurabil care nu ar putea fi realizat prin acțiuni individuale. Acestea fac parte integrantă din programul-cadru Orizont Europa.

Subiectele discutate au făcut referire la importanța protejării mediului, utilizarea eficientă a resurselor, conservarea pădurilor și biodiversității și pactul verde european. În dezbatere a fost dacă este mai importantă gestionarea efectelor pe care le vedem deja sau prevenția efectelor viitoare ale schimbărilor climatice.

Ideile cele mai interesante desprinse în cadrul evenimentului:

  • Schimbarea percepției problemei mediului dintr-o „temă ecologică” într-o condiție  fundamentală pentru sănătatea și supraviețuirea oamenilor.
  • Regândirea infrastructurii și administrarea comunităților din perspectiva impactului asupra mediului.
  • Crearea unui mecanisme prin care oamenii conștientizează impactul individual asupra mediului (cumpărături neutilizate și aruncate, deșeuri generate) și     adoptă obiceiuri mai eficiente (reciclare).
  • Constituirea Procurorul Verde European – o instituție similară Parchetului condus de Laura     Codruța Kovesi la nivelul UE care să lupte împotriva infractorilor care taie ilegal păduri, vânează specii protejate, fac trafic cu deșeuri ilegale șamd. Degeaba luăm măsuri ca cele menționate în Pactul verde european dacă nu intervenim la nivelul     infracțiunilor de mediu și al corupției.
  • UE trebuie să negocieze un parteneriat global. Problema mediului nu poate fi rezolvată     unilateral de UE, nici măcar de Europa. Este nevoie de un consens la nivel global cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a obține rezultate relevante în combaterea schimbărilor climatice. În caz contrar cetățenii UE vor plăti un cost enorm pentru o     transformare profundă a națiunilor membre fără niciun impact asupra schimbărilor climatice.
  • Există diferențe între statele membre privind capacitatea și disponibilitatea de a face schimbările necesare combaterii schimbărilor climatice. Nu toate statele au resursele necesare pentru a face tranziția prin urmare este nevoie de intervenția și suportul Uniunii Europene pentru a ține pasul cu îndeplinirea standardelor economiei verzi pe întreg teritoriul UE. Mai mult decât atât, decalajele socio-economice între diferitele state membre fac mai dificilă concentrarea resurselor naționale în direcția tranziției verzi având multe domenii încă aflate în urma mediei UE.
  • Pentru ca măsurile UE să aibă largă susținere, cetățenii europeni trebuie să vadă rezultate palpabile și pozitive în viața lor. În caz contrar, vor plăti mai mult, vor suporta limitări/reguli, însă nu vor avea niciun rezultate concret care să le justifice pe primele două. Prin urmare, măsurile de combatere a schimbărilor climatice trebuie să fie o îmbinare între acceptarea de reguli și costuri pentru beneficii pe termen lung dar și beneficii imediate.
  • Ar trebui să începem cu aplicarea legii – așa cum este ea acum. Cei care o încalcă să plătească amenzi locale. Asta ar motiva oamenii să adopte un comportament responsabil față de mediu și ar reduce infracțiunile comise împotriva mediului.

Evenimentul integral îl puteți viziona mai jos.

Conferința privind viitorul Europei este o șansă unică să ne facem auziți noi, românii și toți cetățenii europeni, indiferent de vârstă, ce meserie avem, dacă suntem studenți sau pensionari, dacă stăm la sat sau la oraș. Fiecare dintre noi avem dreptul să ne dorim ceva pentru noi, pentru țara noastră, pentru Uniunea Europeană în următorii ani. Evenimentele acestea vă dau ocazia să vă spuneți părerea. Vă invit pe toți să vă gândiți și să ne scrieți pe pagina evenimentului, să-mi scrieți mie la vlad@vladgheorghe.ro  Părerile voastre ajung mai departe la  colegii din grupul parlamentar Renew Europe și împreună le vom susține mai departe, în Parlamentul European. – Vlad Gheorghe, Europarlamentar USRPLUS – Grupul Renew Europe

Părerile și ideile voastre pot fi trimise și delegației USRPLUS din Parlamentul European, pe oricare dintre prioritățile acesteia sau cu referire la oricare din subiectele conferinței.

Fă-ți vocea auzită la Conferința privind Viitorul Europei! #TheFutureIsYours