Viitorul Europei se scrie acum. De aceea este important să știm în ce direcție vrem să mergem, care sunt obiectivele și dezideratele pentru următorii ani, ce ne dorim pentru copii noștri și cum vrem să arate Uniunea Europeană atunci când ei vor fi adulți. Pentru aceasta, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate.

Astfel, sub egida Conferința privind Viitorul Europei, europarlamentarul Vlad Gheorghe a dezbătut despre „Schimbări climatice și mediu” alături de actorul și cetățeanul Marius Manole  și împreună cu Campionii României la Debate – Ana Coman, Miruna Cozianu, Teodor Grama Edmond Vrânceanu și Dragoș Ghimpe (moderator). Prezentarea și detalii despre invitați gasiți AICI.

Strategia Uniunii Europene

Ratele ridicate de participare arată de obicei că o democrație este sănătoasă, așa încât vom continua să îi informăm pe cetățeni cu privire la politicile Uniunii Europene și să îi încurajăm să voteze. Oamenii doresc din ce în ce mai mult să se implice în modul în care se iau deciziile și se elaborează politicile la nivel european, și nu doar cu ocazia alegerilor. Acesta este scopul Conferinței privind viitorul Europei. Există, de asemenea, o serie de alte inițiative ale UE care sprijină participarea cetățenilor, cum ar fi dialogurile cu cetățenii, Inițiativa cetățenească europeană și petițiile adresate Parlamentului European.

Confruntați cu exacerbarea extremismului și a știrilor false, a fost adoptat un Plan de acțiune pentru democrația europeană menit să consolideze reziliența democrațiilor statelor membre. Planul va promova alegeri libere și corecte, va garanta libertatea mass-mediei și va intensifica lupta împotriva dezinformării.

Subiectele discutate au făcut referire la importanța democrației europene pentru cetățeni, alegeri și relevanța participării la vot, fenomenul fake news și modalități de combatere a lui, extremism și manipulare. În dezbatere a fost dacă exercitarea dreptului la vot rămâne o optiune personală sau e necesar să devină obligativitate.

Ideile cele mai interesante desprinse în cadrul evenimentului:

  • Democrația europenă înseamnă participare la vot, la alegereile pentru Parlamentul European o dată la 5 ani și nu numai. Deși rata de participare este în creștere, Uniunea Europeană ar trebui să transmită constant mesaje puternice că votul este important și contează. De asemenea trebuie să educe și să impulsioneze tinerii referitor la procesele electorale, pentru ca participarea acestora și implicarea ulterioară în spațiul civic să fie semnificative.
  • Dezinformarea, știrile false și extremismul în creștere reprezintă piedici pentru democrație. Uniunea Europeană trebuie să urmărească, să  combată și să sancționeze derapaje de acest fel, înainte ca ele să ajungă de neoprit. Știrile false sunt periculoase, pentru că permit manipularea oamenilor nu doar de indivizi care vor doar beneficii personale, de exemplu, ci și de forțe care ne pot pune serios în pericol, precum Rusia. De aceea e nevoie de o implementare eficientă a  Planului de acțiune pentru democrația europeană care să consolideze principiile democratice în țările membre prin alegeri libere și corecte, garantarea libertății presei și o luptă intensă împotriva dezinformării .
  • Odată aleși parlamentarii europeni nu trebuie să piardă contactul cu oamenii care le-au acordat votul sau cu realitatea cotidiană în care aceștia trăiesc. Indiferent de dedicare șau de inițiativele legislative propuse, nu poți reprezenta cetățenii doar din confortul biroului de europarlamentar. Trebuie mers pe teren, trebuie vorbit cu oamenii. Trebuie să existe un dialog permanent în care oamenii să aducă în prin plan problemele cu care se confruntă, iar politicienii să le spună cum pot fi adresate aceste probleme, să îi informeze despre activitatea din Parlament și care sunt beneficiile concrete de care ei se bucură pentru că țara unde trăiesc este membră a Uniunii Europene.
  • Una dintre metodele prin care se poate opri avalansa de știri false și manipulări grosolane este să tai sursele de finanțare a celor care le răspândesc. În spatele acestor tip de mesaje rareori se află cetățeni bine intenționați care scriu sau susțin ceva fals din convingere. În cele mai multe cazuri vorbim de mecanisme bine puse la punct și finanțate înclusiv de politicieni și partied politice. Este nevoie ca Uniunea Europeană să vină cu reguli noi pentru publicitatea politică și finanțarea partidelor, iar transparența să fie o prioritate absolute.
  • Obligativitatea votului la alegerile europarlamentare ar putea fi o soluție pentru ca oamenii să fie animați de o motivație mai mare de a se informa în legătură cu specificul acestor alegeri și al Uniunii Europene. Dacă în mod normal nu i-ar interesa subiectul, în momentul în care intervine obligativitatea apare și o raționalizarea acestui vot. Cetățenii vor fi nevoiți să își asume această responsabilitate și să facă o alegere în cunoștiință de cauză, informați și în baza unor criterii.
  • Votul obligatoriu la alegerile europarlamentare ar putea fi o soluție potrivită  și pentru a reduce dezinformarea naționalistă și eurosceptică. Vocea celor radicalizați, care cred că Uniunea Europeană este intruzivă și atentează la suveranitatea statelor membre și la identitatea națională este cu atât mai vocală cu cât partidele pro-europene nu se implică așa mult în campaniile pentru alegerile europarlamentare, bazandu-se aproape exclusiv pe nucleul lor electoral fidel și pe prezența redusă la vot. Dacă votul devine obligatoriu aceste partide vor fi nevoite să își folosească tot arsenalul în luptă și astfel cetățenii probabil că vor începe să fie informați despre oportunitățile pe care le oferă Uniunea Europeană și despre cum pot beneficia de programe cu finanțare europeană de care  poate nu auziseră până atunci. Iar europarlamentari vor fi aleși mai puțini dintre cei eurosceptici sau naționaliști.
  • Absenteismul la vot este un barometru al unui eșec de campanie, iar soluția nu este obligativitatea exercitării votului, ci motivarea și provocarea politicienilor de a se implica mai mult, de a ajunge la oameni, de a le prezenta beneficiile Uniunii Europene și oportunitățile de rezolvare concretă a problemelor cu care aceștia se confruntă. Absenteismul e un semnal de nereprezentativitate și soluția nu este sa-l fortezi pe om să te trimită în parlament, ci să devii relevant pentru el ca să-și dorească să îl reprezinți acolo.
  • Obligativitatea votului ar putea fi un succes în unele state europene, însă atunci când într-o țară rata de analfabetism este ridicată și un procent semnificativ dintre cetățeni nu au nicio idee despre ce înseamnă democrație, alegeri, stat de drept și alte astfel de noțiuni esențiale, sansele ca aceștia să fie manipulați cresc exponențial și o participare obligată poate aduce mai multe deservicii, decât avantaje.

Evenimentul integral îl puteți viziona mai jos.

Conferința privind viitorul Europei este o șansă unică să ne facem auziți noi, românii și toți cetățenii europeni, indiferent de vârstă, ce meserie avem, dacă suntem studenți sau pensionari, dacă stăm la sat sau la oraș. Fiecare dintre noi avem dreptul să ne dorim ceva pentru noi, pentru țara noastră, pentru Uniunea Europeană în următorii ani. Evenimentele acestea vă dau ocazia să vă spuneți părerea. Vă invit pe toți să vă gândiți și să ne scrieți pe pagina evenimentului, să-mi scrieți mie la vlad@vladgheorghe.ro  Părerile voastre ajung mai departe la  colegii din grupul parlamentar Renew Europe și împreună le vom susține mai departe, în Parlamentul European. – Vlad Gheorghe, Europarlamentar USRPLUS – Grupul Renew Europe

Părerile și ideile voastre pot fi trimise și delegației USRPLUS din Parlamentul European, pe oricare dintre prioritățile acesteia sau cu referire la oricare din subiectele conferinței.

Fă-ți vocea auzită la Conferința privind Viitorul Europei! #TheFutureIsYours