Viitorul Europei se scrie acum. De aceea este important să știm în ce direcție vrem să mergem, care sunt obiectivele și dezideratele pentru următorii ani, ce ne dorim pentru copii noștri și cum vrem să arate Uniunea Europeană atunci când ei vor fi adulți. Pentru aceasta, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate.

Astfel, sub egida Conferința privind Viitorul Europei, europarlamentarul Vlad Gheorghe a dezbătut despre „Cultură, educație, tineret și sport” alături de actorul și cetățeanul Marius Manole  și împreună cu Campionii României la Debate – Ana Coman, Miruna Cozianu, Teodor Grama Edmond Vrânceanu și Dragoș Ghimpe (moderator). Prezentarea și detalii despre invitați gasiți AICI.

Strategia Uniunii Europene

UE sprijină eforturile de a oferi cea mai bună educație și formare cu putință. Aceasta promovează multilingvismul în Europa, încurajează mobilitatea studenților, a stagiarilor, a profesorilor și a tinerilor și facilitează schimburile de informații și de experiență.

De asemenea, UE protejează și promovează patrimoniul său cultural și diversitatea sa culturală și lingvistică și sprijină sectoarele culturale și creative, inclusiv cel audiovizual.

Pentru a le oferi tinerilor mai multe oportunități în privința educației și pe piața forței de muncă și pentru a se asigura că aceștia pot participa pe deplin în toate domeniile societății, UE a elaborat diverse acțiuni, în dialog cu tinerii europeni și prin intermediul programului Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate.

UE promovează sportul în Europa prin intermediul mai multor inițiative, cum ar fi Săptămâna europeană a sportului și premiile #BeActive.

Subiectele discutate au vizat prioritățile în educație, cultura în pandemie și arta ca terapie, sectoarele creative și artiștii independenți. În dezbatere a fost dacă dacă tinerii care emigrează pentru studiile universitare ar trebui obligați să se întoarcă pentru minim 5 ani, să profeseze în țara de origine după finalizarea studiilor.

Ideile cele mai interesante desprinse în cadrul evenimentului:

  • Educația este cheia pentru schimbare. Este nevoie ca Uniunea Europeană să aloce mai mulți bani pentru educație. Elevii ar trebui să se afle în centrul procesului de învățământ, pentru că ei sunt viitorul. Ei vor fi cei care în câțiva ani vor lua decizii în ceea ce privește Uniunea Europeană. Vor fi sau vor vota politicienii din tările membre sau europarlamentarii. Dacă nu-i învățăm de pe băncile școlii care sunt valorile europene, ce înseamnă statul de drept, care sunt drepturile și libertățile cetățenilor, ce impact are o implicare activă și ce este spiritul cetățenesc, nu vom fi mai apoi îndreptățiți să ne plângem că tinerii sunt blazați și dezinteresați, că nu se implică și nu își exercită spiritual civic. Nu trebuie neglijați nici profesorii, care au un rol fundamental în formarea viitorilor cetățeni responsabili. Ei ar trebui să primească salarii decente și să-și desfășoare activitatea în școli care să se ridice și să corespundă condițiilor europene.
  • Societatea fără cultura nu evoluază și nu este sănătoasă. Odată cu pandemia a ieșit la iveală faptul că artiștii sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii și că în situații de criză fondurile pentru cultură sunt primele tăiate, probabil fiind considerate neesențiale. Dar cultura este baza, este moștenirea unei nații, este ceea ce ne definește și ne leagă, ceea ce ne oferă identitate și individualitate. Iar în această perioadă în care sănătatea este o îngrijorare și o preocupare constantă, trebuie să nu uităm că nu doar corpul, ci și psihicul contează. Iar aici artele joacă un rol foarte important. În Italia artiștii au susținut concerte pe balcon ca să ridice moralul vecinilor când se stătea în casă. În Franța sunt medici care prescriu ca treatment vizite la muzee și nu mai vorbim de puterea terapeutică a muzicii, picturii, treatrului etc. Toate acestea reprezintă argumente pentru ca Uniunea Europeană să continue și să dezvolte politici și programe pentru domeniul cultural și pentru artiști în special. Este nevoie să încurajăm și să susținem valoarea, creativitatea și talentul și ne gândim aici cu precădere la artiștii independenți, care au nevoie de programe de perfecționare, de burse de creație, de spatiu de expunere și promovare etc.
  • Uniunea Europeană ar trebui să oblige tinerii care emigrează pentru studiile universitare să se întoarcă pentru minim 5 ani, să profeseze în țara de origine după finalizarea studiilor. În acest fel, tinerii foarte bine educați, cu o minte deschisă și o mentalitate proeuropeană pot aduce un suflu nou în țara de origine: idei inovatoare, cunoștințe de top, spirit civic și intoleranță pentru abuzuri.
  • Promisiunea libertății și mobilității în interiorul Uniunii Europene nu ar trebui încălcată în general, și cu atât mai puțin în cazul tinerilor care au emigrat pentru studii universitare, prin obligarea acestora să se întoarcă pentru minim 5 ani, să profeseze în țara de origine după finalizarea studiilor. După ce ai incercat să le insufli valorile europene, să le creezi oportunități de studiu și dezvoltare, nu poate fi o soluție bună să le tai aripile printr-o „obligație”. Ceea ce ar trebui să facă Uniunea Europeană este ca printr-o colaborare cu statele membre să creeze politici și programe, facilități și oportunități care să încurajeze și să ajute proaspeții absolvenți să se întoarcă de bunăvoie în țările de origine și să se poată integra facil în câmpul muncii ca antreprenor sau angajat într-o companie privată sau într-o instituție a statului.
  • Politica, vizavi de cetățenii obișnuiți, a devenit o afacere. Sunt foarte multe vorbe și puține fapte. Uniunea Europeană ar trebui să se orienteze în viitor mai mult pe fapte, pe lucruri concrete care răspund și rezolvă problemele cetățenilor, oferindu-le un ajutor real și nu doar principii care sună bine pe hârtie.
  • Dorul de țara ta poate fi copleșitor, dar ca să te intorci trebuie să pui în balanță ceea ce ți se oferă după terminarea unei facultăți  în țara în care ai studiat versus țara de origine. Uniunea Europeană ar trebui nu să oblige întoarcerea, ci să profite de acest „dor” pe care să îl completeze cu facilități și recompense, programe și finanțări pentru cei care aleg să se întoarcă în țara de origine.

Evenimentul integral îl puteți viziona mai jos.

Conferința privind viitorul Europei este o șansă unică să ne facem auziți noi, românii și toți cetățenii europeni, indiferent de vârstă, ce meserie avem, dacă suntem studenți sau pensionari, dacă stăm la sat sau la oraș. Fiecare dintre noi avem dreptul să ne dorim ceva pentru noi, pentru țara noastră, pentru Uniunea Europeană în următorii ani. Evenimentele acestea vă dau ocazia să vă spuneți părerea. Vă invit pe toți să vă gândiți și să ne scrieți pe pagina evenimentului, să-mi scrieți mie la vlad@vladgheorghe.ro  Părerile voastre ajung mai departe la  colegii din grupul parlamentar Renew Europe și împreună le vom susține mai departe, în Parlamentul European. – Vlad Gheorghe, Europarlamentar USRPLUS – Grupul Renew Europe

Părerile și ideile voastre pot fi trimise și delegației USRPLUS din Parlamentul European, pe oricare dintre prioritățile acesteia sau cu referire la oricare din subiectele conferinței.

Fă-ți vocea auzită la Conferința privind Viitorul Europei! #TheFutureIsYours