O comisie parlamentară europeană despre MCV: unii cetățeni încă nu beneficiază pe deplin de libertate, securitate și justiție

Comisia Europeană vrea ca România să fie în Spațiul Schengen. Solicită explicit Consiliului European aderarea României, Bulgariei și Croației la zona de liberă circulație.

Solicitarea vine după ce săptămâna trecută Comisia pentru Petiții a Parlamentului European a adoptat cu 24 de voturi pentru și 7 împotrivă avizul referitor la Raportul Comisiei Europene pe 2020 privind statul de drept în UE.

În cuprinsul documentului, Comisia își exprimă regretul că Mecanismul de cooperare și de verificare ”încă împiedică unii cetățeni europeni să beneficieze pe deplin de spațiul de libertate, securitate și justiție”, referindu-se la Spațiul Schengen. Formularea îi aparține raportorului alternativ pentru acest aviz, europarlamentarul USRPLUS, Vlad Gheorghe.

Membru al grupului RENEW EUROPE, Vlad Gheorghe a insistat ca această referire la MCV să fie prezentă în avizul Comisiei pentru Petiții ce va fi transmis Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.

LIBE urmează să propună o rezoluție bazată pe Raportul Comisiei Europene pe 2020 privind statul de drept în UE. „Mențiunea privind MCV-ul este foarte importantă pentru România, în contextul eforturilor noastre de a obține ridicarea mecanismului până la finalul anului. Prea mult timp românii au fost tratați diferit și am rămas în afara Schengen din cauza intervențiilor asupra justiției făcute în interes propriu și de partid de către cei care au vrut Secție Specială, de cei care au vrut amnistie și grațiere, de cei care au vrut eliminarea abuzului în serviciu”, explică Gheorghe.

Românii din diaspora

La sugestia europarlamentarului USRPLUS, membrii Comisiei au adoptat și alte amendamente. Unul foarte important este cel pentru românii din diaspora.  Avizul subliniază că standardele adecvate privind statul de drept ar trebui garantate cetățenilor europeni ȘI pe durata exercitării dreptului la liberă circulație în Uniune, deci în afara țării de origine.

Totodată, documentul evidențiază faptul că lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri trebuie să le fie garantate protecția socială și asistența medicală. De asemenea, accesul efectiv la justiție atunci când își desfășoară activitatea profesională într-un alt stat membru. Aceste mențiuni devin cu atât mai importante în contextul evenimentelor recente privind șoferii români de camioane.

Interferenţe internaţionale în procesele democratice

Gheorghe a cerut și ca propunerea LIBE de rezoluție să avertizeze asupra riscului interferenței țărilor terțe în  procesele democratice UE. Cum sunt cele prin sisteme internaționale de corupție care pun în pericol statul de drept în UE.

Avertizorii de integritate

Un alt amendament al europarlamentarului român subliniază importanța avertizorilor de integritate (whistleblowers) alături de jurnaliștii independenți ca factori ai statului de drept, cât și importanța contribuțiilor societății civile la evaluarea situației statului de drept în statele membre.

Impactul abaterilor în alocarea fondurilor europene

A fost adoptată și sugestia europarlamentarului USRPLUS ca în draftul de rezoluție al LIBE Comisia Europeană să fie invitată să prezinte în rapoartele sale viitoare o evaluare a impactului abaterilor constatate în alocarea fondurilor europene în cadrul mecanismului prin care urmează să fie sancționate guvernele europene ce încalcă statul de drept.

„Amendamentele pe care le-am depus sunt sugestii  pentru îmbunătățirea situației statului de drept în UE și la nivelul statelor membre. Trebuie să ne amintim constant că niciun raport nu combate efectiv corupția. Nu pune capăt violenței forțelor de ordine sau acțiunilor de intimidare la care sunt supuși unii cetățeni. Autoritățile naționale sunt cele care trebuie să ducă această luptă. Uniunea Europeană are obligația să se asigure că o fac cu adevărat. Uniunea trebuie să garanteze că europenii se bucură de aceleași drepturi în toate statele membre. Asta fie că vorbim de beneficiile Spațiului Schengen, fie că ne referim la drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri. La Comisie, primim foarte multe petiții privind încălcări într-o formă sau alta a statului de drept. Trebuie să dăm dovadă de mai multă fermitate și să ne axăm pe obiective concrete, nu doar pe declarații.”

Citeşte comunicatul de presă integral