Comisia Europeană vrea 3 miliarde de copaci în plus până în 2030. România pierde 3 hectare de pădure pe oră.
În noua strategie forestieră UE adoptată azi, Comisia Europeană vrea 3 miliarde de copaci în plus până în 2030. Totodată, cel mai recent raport de țară realizat de Comisie relevă o situație dramatică pentru România. Exploatarea intensivă și defrișările ilegale ne costă anual 6 miliarde de euro. Ţara noastră pierde 3 hectare de pădure pe oră. Calculat dintr-un total estimat de peste 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal în fiecare an. Cifrele sunt citate și în Planul Național de Redresare și Reziliență, care prevede alocarea de min. 1 miliard de euro pentru împăduriri în România în următorii ani.
”Pierderile generate de tăierile ilegale și exploatările fără cap nu pot fi contorizate”, spune europarlamentarul USRPLUS, Vlad Gheorghe.
”Sunt peste 100 de victime în Germania în urma inundațiilor masive din ultimele zile. În Belgia nu sunt încă victime, dar pagubele materiale sunt consistente. În România, viiturile de anul acesta au luat și vieți omenești, au distrus căi de acces, podețe, gospodării întregi. Este științific demonstrat că tăierile ilegale contribuie la creșterea riscurilor de dezastre prin efectele nocive asupra calității aerului și a solului din zonele afectate.
Am solicitat deja la Bruxelles o suplimentare bugetară care să permită țărilor afectate de inundații să primească ajutorul Uniunii prin Fondul de Solidaritate și Mecanismul de protecție civilă comunitară. Dar degeaba investim bani dacă nu combatem infracționalitatea de mediu”, subliniază eurodeputatul Gheorghe.
Mai mult, este nevoie de voința politică a autorităților de resort la nivel național și de o corectă monitorizare, raportare și colectare a datelor privind fauna și flora din toate țările UE.
”Nu puține sunt cazurile în care în documentele de la Ministerul Mediului și din instituțiile subordonate, tăierile ilegale nu există. Atât eu și colegii mei din USRPLUS preocupați de problema pădurilor, cât și activiștii de mediu și jurnaliștii de investigație au arătat discrepanțe majore între documentația oficială și situația din teren”, explică Vlad Gheorghe.
”Dacă nu măsurăm corect și complet defrișările, nu vom reuși să reparăm ce s-a distrus în 30 de ani. Fără raportări exacte, nu vom putea accesa fondurile necesare de la Uniunea Europeană. Cei care vor suferi cel mai mult sunt copiii noștri, generațiile viitoare. În ritmul acesta vor mai vedea păduri doar în poze”, spune europarlamentarul. El ia în calcul noile prevederi ale Strategiei forestiere UE privind colectarea armonizată a datelor despre păduri la nivelul Europei.
Este aceeași situație pe care o reclamă specialiștii în cazul speciilor protejate precum ursul brun, pentru care România nu deține o statistică oficială a numărului de exemplare.
”Dacă autoritățile nu monitorizează, evident că nu raportează, deci în acte nu avem o problemă cu pădurile. Este grav că Ministerul de resort nu dă un semnal clar în favoarea colectării datelor și implicit protejării pădurilor. Dimpotrivă, a co-semnat recent o solicitare susținută de industria lemnului prin care se dorea exact eliminarea obiectivelor privind datele din noua Strategie forestieră a UE”, a mai evidențiat Vlad Gheorghe.
Europarlamentarul USRPLUS a fost şi este implicat în numeroase acțiuni de prevenire și combaterea a defrișărilor. Cel mai recent demers în acest sens este propunerea de înființare a unui Procuror Verde European cu atribuții transfrontaliere în combaterea infracțiunilor împotriva mediului.
Citeşte comunicatul de presă integral