Propunerea Comisiei Europene de a avea un certificat comun european care să ateste vaccinarea, testul PCR sau dezvoltarea naturală a anticorpilor împotriva COVID-19 va facilita reluarea liberei circulații între statele membre! Certificatul de Vaccinare înseamnă susținerea turismului. Este punctul de vedere al europarlamentarului Vlad Gheorghe și al colegilor săi, membri ai delegației USRPLUS.

Libera circulație este valoare europeană și un drept fundamental al cetățenilor europeni care vor putea relua deplasarea nerestricţionată în UE. USRPLUS susține propunerea Comisiei la nivel european pentru că evită crearea a două categorii de europeni, vaccinați și nevaccinați. Se dă astfel posibilitatea cetățenilor să opteze asupra modului în care atestă că nu sunt infectați cu virusul SARS-COV-2.

„Pandemia ne-a afectat tuturor libertatea de mișcare. După un an dezastruos pentru turismul european, avem șansa revenirii la o vacanță cât mai apropiată de normalitatea dinaintea Covid19.

Certificatul NU este obligatoriu și NU se referă doar la vaccinare, ci și la un test negativ sau la dovada trecerii prin boală. Va servi ca asigurare că o persoană a fost vaccinată, a primit un test negativ sau a avut deja virusul.

NU împiedică niciun cetățean european să călătorească – în lipsa Certificatului, respectăm regulile țărilor de destinație privind combaterea coronavirusului.

Certificatul Verde Digital nu îngrădește drepturi, ci GARANTEAZĂ că atât noi, cât și cei din jurul nostru sunt în siguranță, sănătoși, liniștiți”, explică europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Propunerea Comisiei Europene va trebui discutată și aprobată de Parlamentul European și de statele membre. Acestea vor pregăti și implementarea logistică a eliberării și verificării certificatelor.

De asemenea, Comisia pregătește până în vară infrastructura digitală care va certifica autenticitatea documentelor emise în toate statele membre.