Programul InvestEU pentru investiții strategice și inovatoare a fost votat în Parlamentul European!

Este o inițiativă care va ajuta la finanțarea companiilor din România și din celelalte state membre care vor să facă investiții.

Practic, programul garantează un acces simplificat la fonduri prin intermediul Băncii Europene pentru Investiții. Se vor putea folosi undeva în jur de 400 de miliarde de euro în următorii șapte ani.

„Este un ajutor de care avem nevoie, mai ales în contextul pandemiei. Infrastructura critică ar trebui să fie prioritară pentru fiecare stat membru, iar România știm că are nevoie ca de aer de așa ceva.

Investind astăzi în spitale, în producția farmaceutică, în drumuri sigure și în energie sustenabilă, prevenim și putem evita costurile uriașe la nivel social”, a anunțat europarlamentarul Vlad Gheorghe pe contul său de Facebook.

Banii vor merge în mai multe direcții:

📌infrastructură durabilă: aproximativ 38%;
📌cercetare, inovare și digitalizare: 25%;
📌IMM-uri: aproximativ 26%;
📌investiții sociale și competențe: aproximativ 11%;

Cu ocazia adoptării proiectului, Vlad Gheorghe le-a transmis colegilor săi din Parlamentul European un mesaj:

„InvestEU este un instrument care va face Uniunea Europeană mai puțin dependentă de furnizorii străini. UE nu ar trebui niciodată sa fie forțată de împrejurări să negocieze cu țările terțe.

Autonomia energetică este doar un exemplu. Este nedrept să justificăm proiecte ca Nord Stream 2 doar prin nevoia de resurse energetice, în timp ce în Uniune avem tot ce este necesar pentru a produce energie suplimentară.

Văd InvestEU ca pe un instrument strategic care dă siguranța că toate investițiile în infrastructură din UE sunt făcute în concordanță cu valorile europene. Iar ca europarlamentari avem datoria să urmărim îndeaproape respectarea acestor valori în practicile privind investițiile”.

În discursul său, Vlad Gheorghe a subliniat necesitatea de a avea la nivel național instituții puternice si performante pentru a maximiza oportunitățile create de InvestEU.