Uniunea Europeană acordă peste 357 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii apei în România! Mai exact, Comisia Europeană a aprobat două investiții importante pentru judeţele Satu Mare şi Brăila. Acestea vizează extinderea și modernizarea sistemelor de apă și de epurare a apelor uzate.
Prin aceste proiecte se va furniza apă potabilă de bună calitate si se vor reduce scurgerile de ape reziduale. Proiectele vor stimula, de asemenea, dezvoltarea socioeconomică locală.
În plus, odată cu modernizarea sistemelor de apă consumatorii vor putea să bea cu încredere apă de la robinet. În acest fel se vor reduce deșeurile produse de utilizarea apei la sticle de plastic.
„Proiectul are implicații majore pentru cetățeni, dar și pentru mediu. Orice acțiune contează, iar noi avem datoria de a nu sta cu mâinile în sân”, explică europarlamentarul Vlad Gheorghe.
Rețeaua de distribuţie a apei din județul Satu Mare va fi extinsă cu 260 km, iar rețeaua de ape uzate cu 450 km. Conductele vechi vor fi înlocuite și vor fi construite noi puțuri, stații de tratare, stații de pompare și rezervoare.
„Politica de coeziune a UE vizează inclusiv protejarea și îmbunătățirea calității celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructură extinsă și modernizată pentru apă și ape reziduale va îmbunătăți accesul la apă, va reduce poluarea solului și a apei și va contribui la protejarea biodiversității.
Prin sporirea siguranței apei și prin contribuția la îmbunătățirea sănătății populației și a mediului, aceste proiecte vor ameliora condițiile de viață ale populației locale”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
În 2020, o investigație Recorder a arătat că în România peste 800 de comune curge apă nepotabilă fără ca oamenii să fie anunțați. Jurnaliștii au prezentat date privind depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.