Iminența unei invazii ruse în Ucraina preocupă și îngrijorează toată Europa. România, ca stat vecin, se teme pentru  suveranitatea Ucrainei și este alarmată de jocurile geopolitice din regiune care o implică fără doar și poate. Dincolo de acestea însă, în astfel de situații oamenii sunt cei care au cel mai mult de suferit și pentru ei ar trebui să existe ajutor și susținere în primul rând.

În acest context, europarlamentarul  român Vlad Gheorghe, susținut de mai mulți colegi din PE, a inițiat și transmis președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarului pentru Management de Criză, Janez Lenarčič în data de 14 februarie o scrisoare în care solicita  acțiuni, măsuri și fonduri pentru ajutorul umanitar de care va fi nevoie pentru refugiații ce vor veni din Ucraina.

„Vă rugăm să luați toate măsurile posibile, în cooperare cu autoritățile Republicii Moldova și ale țărilor UE limitrofe cu Ucraina, în vederea pregătirii de urgență a facilităților de ajutor umanitar pentru refugiații care urmează să vină din Ucraina în următoarele zile.”

O acțiunea militară directă  din partea Rusiei va duce probabil la milioane de persoane strămutate care vor căuta siguranță și protecție internațională în țările vecine – Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova. România și Moldova în special probabil vor primi sute de mii de ucraineni fugiți din calea războiului început de Rusia. În acest context, Moldova probabil se va confrunta cu o provocare puternică în gestionarea fluxului de refugiați.

„Vor avea nevoie de ajutor medical, adăpost și bunuri de bază, pentru că, după cum știm, într-o situație atât de rapidă, nu au avut timp să pregătească plecarea din timp.” , argumentează europarlamentarul Renew Vlad Gheorghe nevoia de acțiune imediată din partea UE pentru a proteja viața cetățenilor ucraineni care vor fi nevoiți să fugă pentru a-și salva viețile.

Scrisoarea europarlamentarului român a primit un răspuns pozitiv și neașteptat de rapid din partea Ursulei von der Leyen, semn că Uniunea Europeană a luat deja măsuri pentru a face față unui val de refugiați și unui conflict armat în Ucraina.

„Ucraina este o prioritate cheie pentru Comisia Europeană. Urmărim situația cu cea mai mare atenție. Noi suntem foarte îngrijorați de evoluții și împărtășim evaluarea dumneavoastră despre posibilele implicații, inclusiv în ceea ce privește mișcările populației în cazul escaladării situației.”

În scrisoarea de răspuns se precizează că se păstrează în permanență legătura cu Guvernul ucrainean și că există de la începutul lunii februarie o propunere  a Comisiei Europene pentru un pachet de asistență macrofinanciară de urgență de 1,2 miliarde EUR pentru Ucraina.

De asemenea, în ceea ce privește ajutorul umanitar, acesta a fost acordat constant încă de la începerea conflictului din estul Ucrainei în 2014.

„Până în prezent, european Comisia a mobilizat aproape 194 de milioane EUR din fonduri umanitare pentru a ajuta persoanele afectate de conflict.” prezizează președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

În ceea ce privește afluxul brusc de refugiați în Statele membre care au granițe cu Ucraina, Comisia Europeană și-a extins planificarea generală de urgență în ultimele săptămâni. Se vor pune la dispoziția statelor membre afectate, toate instrumente din setul de instrumente pentru gestionarea migrației.

De asemenea, „Comisia este pregătită să sprijine țările, inclusiv statele membre ale UE și Moldova, la granița cu Ucraina prin Mecanismul Uniunii de Protecție Civilă (UCPM). Imediat ce este nevoie, UE poate ajuta la mobilizarea statelor membre pentru a oferi celor care solicită asistență privind capacitatea de adăpost, echipe medicale de urgență, medicamente și echipamente medicale, capacitate de testare COVID-19 și alte măsuri”.

Scrisoarea se încheie cu speranța Ursulei von der Leyen, că situația se mai poate rezolva pe cale diplomatică, dar și cu asigurări că

„…suntem gata să sprijinim statele noastre membre, precum și partenerii internaționali în a mod robust. În calitate de autoritate bugetară, contez și pe sprijinul deplin al Parlamentului European să asigure fonduri suplimentare dacă este nevoie.”

Citește integral scrisoare trimisă de Europarlamentarul Renew Vlad Gheorghe președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarului pentru Management de Criză, Janez Lenarčič

Citește integral răspunsul primit de la președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen