Conform celui mai recent sondaj realizat la nivel european, cetățenii din toate statele membre UE sunt de părere că schimbările climatice sunt cea mai gravă problemă din prezent.
Rezultatele Eurobarometrului sunt categorice: 9 din 10 europeni cred că schimbările climatice sunt cea mai gravă problemă UE (93%), iar aproape 8 din 10 (78%) ca o problemă foarte gravă, de care ar trebui să se ocupe atât autoritățile naționale (63%), cât și instituțiile europene (57%). În ceea ce privește România, 2 din 3 cetățeni consideră schimbările climatice o problemă gravă (66%), pe care ar trebui să o rezolve guvernul (55%), Uniunea Europeană (49%) și autoritățile locale (33%). Românii consideră că și companiile poluante ar trebui să ia măsuri de combatere a schimbărilor climatice (51%). Doar o treime dintre participanții la sondaj recunosc responsabilitatea la nivel individual în acest sens (36%).
Sondajul relevă și un nivel ridicat de aprobare a cetățenilor europeni pentru prevederile Pactului verde european. Prin acesta statele membre s-au angajat să asigure neutralitatea climatică a UE până în 2050 și să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030. 9 din 10 europeni (90%) sunt de părere că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse la minimum. Iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate astfel încât Europa să poată deveni neutră climatic până în 2050. Totodată, trei sferturi dintre cetățenii chestionați (75%) consideră că investițiile în redresarea economică ar trebui să fie direcționate în principal către economia verde.
Bani pentru combaterea infracţiunilor de mediu
”Anul acesta am avut tornade în Cehia și peste 30 de grade Celsius în Finlanda. În România, inundațiile au devastat jumătate de țară, în timp ce în restul zonelor ne plângem de secetă. Pe 30 iunie am votat în Parlamentul European Legea europeană a climei, care implementează Pactul Verde. Însă nu este suficient să alocăm bani pentru mediu. Trebuie să combatem și distrugerea mediului în paralel”, subliniază europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe, care a propus înființarea unui Procuror Verde la nivel european.
”9 din 10 europeni și 7 din 10 români cred că măsurile pentru mediu curat sunt prioritare pentru sănătatea publică. Totodată, Europol a identificat deja infracțiunile de mediu ca una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității europene. În aceste condiții, este cu siguranță nevoie de o agenție separată, pe modelul Parchetului European, care să se ocupe exclusiv de infractorii care poluează apa, aerul și solul, de cei care defrișează păduri, trafichează deșeuri ilegale sau braconează specii protejate”, explică Gheorghe.
Procurorul Verde European
”În foarte puține state membre există personal în instituțiile de resort specializat în anchetarea infracțiunilor de mediu. Ca autor al legii privind înființarea DNA-ului Pădurilor, am semnalat această problemă încă din 2018 în România. Mai mult, majoritatea infracțiunilor – traficul deșeurilor, de exemplu – au un caracter transfrontalier prin definiție. Situaţie pentru care autoritățile naționale nu au nici mijloacele, nici atribuțiile necesare. Un Procuror Verde european ar rezolva toate aceste ineficiențe”, insistă europarlamentarul Vlad Gheorghe.